Redresoare auto – ce sunt redresoarele si cat consuma

Crezi ca esti pregatit pentru toate situatiile care pot aparea atunci cand esti sofer? Uite cateva scenarii pentru tine, de test. Ai uitat farurile aprinse seara trecuta si acum masina nu mai porneste. Sau, esti in drum spre vacanta, ai parcat masina pentru scurt timp si, cand vrei sa pleci, nu mai porneste. In ambele situatii iti dai seama ca acumulatorul auto este descarcat, dar nu ai niciun vecin prin preajma si nu vezi nicio masina care sa te ajute. Ce faci, cum rezolvi problema? Iti aduci aminte ca acum ceva vreme ai facut o investitie buna cu un redresor auto si ca poti rezolva rapid situatia, fara sa mai depinzi de alte persoane sau chiar de o interventie auto.

1. Ce este redresorul auto

Redresorul este un aparat care transforma curentul alternativ de la priza in curent continuu si reprezinta o sursa externa pentru incarcarea acumulatorului auto. Incarcarea se face prin intermediul cablurilor de alimentare, care se cupleaza la borne.

In cazul in care te intrebi cat dureaza o astfel de operatiune, modelele mai performante de redresoare pot incarca bateria automobilului in aproximativ 2 – 3 ore.

2. Cum alegi un redresor auto

Iata care sunt principalele criterii la care sa fii atent:

 • Compatibilitatea → tensiunea de iesire a redresorului trebuie sa corespunda cu tensiunea bateriei masinii tale (majoritatea automobilelor sunt dotate cu acumulatori de 12 V)
 • Tipul de baterie → compatibilitatea nu este doar la nivelul tensiunii de iesire, ci si la nivelul acumulatorului. Cele mai des intalnite sunt bateriile de tip plumb-acid. Alte tipuri: plumb-gel, calciu, Li-Ion, AGM, Gel, Deep-Cycle.
 • Amperajul → masoara cantitatea de curent electric pe care redresorul o transmite. Atunci cand cauti un astfel de aparat, trebuie sa te asiguri ca intensitatea curentului de iesire a redresorului sa fie de minim 10% din capacitatea bateriei (in caz contrar se poate strica).
 • Portabilitatea → acest dispozitiv trebuie sa aiba dimensiunile potrivite si sa fie usor de transportat. De asemenea, este important sa te uiti si la alte detalii – de exemplu, clemele clestilor trebuie sa fie bine izolate, iar lungimea cablurilor sa fie suficienta.
 • Sisteme de siguranta → pentru a evita riscurile, trebuie sa te asiguri ca redresorul are protectie la inversarea polaritatii, protectie la suprasarcina si la supraincalzire
 • Alte functii → daca ai bifat functiile de baza, atunci poti alege un model si cu functii suplimentare, cum sunt: functia de oprire automata, afisajul electronic etc.

3. Cum folosesti un redresor auto?

 • Pasul 1: Setezi functia dorita si conectezi incarcatorul la o priza de 230 V
 • Pasul 2: Conectarea clemelor pe bornele bateriei
 • Pasul 3: Dupa conectare, primul mesaj care va aparea pe display este „Analizarea bateriei” – in acest moment se verifica starea bateriei, daca este setata cum trebuie etc.
 • Pasul 4: Daca totul este in regula, bateria incepe sa se incarce
 • Pasul 5: Dupa incarcarea bateriei, primul care se deconecteaza este cablul principal si apoi clemele

Atentie, insa, in cazul in care acumulatorul auto este defect, nu se recomanda incarcarea bateriei.

PRODUSE RECOMANDATE

Speram ca acest articol te-a facut sa analizezi mai bine situatiile care pot aparea si ca te vei gandi mai bine la scenariul in care vei achizitiona si vei avea mereu in masina un redresor auto.