Stergerea virusilor din telefon

Intr-o lume in care tehnologia avanseaza atat de rapid, iar atacurile cibernetice sunt la ordinea zilei, se cere sa fii mult mai atent cu dispozitivele tale mobile si cu informatiile detinute pe acestea. Orice click pe care il dai din neatentie, fara sa citesti mesajul pana la capat, orice e-mail sau fisier deschis te poate duce mai aproape de infectarea telefonului cu un virus (iar acesta se poate manifesta printr-o multitudine de forme: fie iti blocheaza accesul la telefon, fie iti copiaza informatii importante sau chiar iti ingreuneaza functionalitatile dispozitivului).

Citeste mai jos si afla cum poti sterge rapid si eficient orice urma de virus.

 

1. Cum iti dai seama ca telefonul tau este virusat

Iata cateva semne care iti pot indica faptul ca telefonul tau a fost expus virusilor:

 • Bateria se descarca mult mai rapid → iti este usor sa depistezi consumul mai ridicat al bateriei daca stii cam in cat timp ti se descarca bateria in mod normal (in functie de aplicatiile pe care le folosesti si de timpul petrecut accesandu-le). Virusii sunt mai greu de depistat in cazul telefoanelor vechi, care au deja o performanta scazuta a bateriei.
 • Trafic de date crescut → in momentul in care virusii extrag date din telefon, consumul de date incepe sa creasca automat. Recomandarea noastra este sa setezi o limita pentru volumul de trafic, astfel incat sa iti dai seama mai usor daca si cand telefonul este infectat.
 • Facturi mai mari → de cele mai multe ori, virusii Android obisnuiesc sa trimita mesaje catre numere cu suprataxa, iar efectul va fi resimtit pe factura telefonica.
 • Scade performanta telefonului → prezenta virusilor poate fi depistata prin verificarea memoriei RAM sau a consumului procesorului.

 

2. Metode de stergere a virusilor de pe telefonul mobil (Android)

 • Dezinstalarea manuala a aplicatiei virusate → virusii pot fi eliminati manual, prin inchiderea telefonului si repornrea lui in optiunea de „Safe Mode”. Aceasta o sa apara in momentul in care vei inchide telefonul. Apoi, mergi la Setari → Apps/ Application Manager → cauta aplicatiile virusate si dezinstaleaza-le. Odata cu acesta modalitate, este important sa inactivezi si optiunea care permite instalarea aplicatiilor din diferite surse necunoascute.
 • Aducerea telefonului la setarile din fabrica → in cazul in care metoda de mai sus nu a functionat, o alta varianta ar fi resetarea telefonului.
  • Settings → Privacy → Factory Reset (Factory data reset, Backup & Reset). Este recomandat sa folosesti functia Back up my data, ca sa iti pastrezei datele din telefon. Apoi, apasa Reset device, ca sa elimini orice urma de virusi.
 • Instalarea aplicatiilor antivirus → aceasta varianta ar trebui sa fie luata in calcul inca de la inceput, astfel incat telefonul tau sa fie protejat in permanenta si sa nu fie expus riscurilor. Astfel, dispozitivul va fi in permanenta scanat si te va anunta de fiecare data cand apare o amenintare.
  • Wipe Stopper → este dezvoltata de Bitdefender si poate fi descarcata gratuit din Google Play. Aplicatia te atentioneaza atunci cand esti pe cale sa activezi un proces care iti pune in pericol datele.
  • Wandera → detecteaza si intercepteaza virusii inainte sa iti afecteze telefonul.

 

In concluzie, este mai bine sa fii pregatit decat sa repari toate urmele lasate de virusi. Daca inca nu ai un antivirus instalat pe telefon, fii atent la site-urile pe care le accesezi, la mesajele si fisierele pe care le deschizi si ai grija de datele tale!