Camere auto bune - cum sa alegi cea mai buna camera auto

Daca acum ceva ani bordul unei masini si oglinda retrovizoare erau, de regula, pline de alte decoratiuni agatate, iata ca acum acestea au fost inlocuite de alte gadget-uri (de la suportul pentru telefon, la alte dispozitive de orientare si camere video). De ce ai nevoie de o camera video de bord in conditiile in care conduci linistit si bine? In primul rand, acest gadget nu te face sa conduci mai bine, ci te „protejeaza” in anumite situatii care speram noi sa nu se intample (dar este mai bine sa previi decat sa tratezi). De exemplu, in cazul in care s-a intamplat ceva in trafic, ai dovada accidentului si poti demonstra, in cazul unei simple constatari sau proces, cine este vinovatul. Chiar daca nu esti tu implicat in accident, poate ai surprins niste cadre care pot ajuta mai departe alte persoane.

Bine, rolurile camerei de bord nu sunt toate neaparat „negative” – de exemplu, poti surprinde cu ea cadre si peisaje uimitoare din calatoriile tale, pe care sa le revezi ulterior si sa le arati si celor dragi. Acestea fiind spuse (scrise), cum alegi cea mai buna camera auto? La ce detalii ar trebui sa te uiti atunci cand te decizi asupra modelului?

  • Rezolutia in care filmeaza → ca sa te asiguri ca surprinzi detaliile cat mai clar (numar de inmatriculare, marcile si modelele de masina), camera ar trebui sa aiba o rezolutie de cel putin 720p HD
  • Brand → un alt factor important este si brand-ul. Depinde si cine este furnizorul, daca are traditie in domeniu, daca foloseste cele mai noi tehnologii atat pe partea de software, cat si hardware. Si toate acestea vor rezulta in calitatea produsului finit (durabilitate, functionare etc.).
  • Design si dimensiune → camera de bord ar trebui sa fie cat mai mica si compacta, astfel incat sa nu afecteze sub nicio forma vizibilitatea in timpul condusului (aici depinde si de locul in care va fi amplasata, insa ajuta sa fie de dimensiuni reduse pentru a nu incarca parbrizul).
  • Capacitatea de stocare → ar trebui sa te orientezi catre camere care au minim 64 GB de memorie (aceasta se coreleaza si cu rezolutia camerei). De regula, camerele filmeaza incontinuu si suprascriu informatia (nu stocheaza filmarile pentru prea mult timp). Cu cat ai o memorie mai mare, cu atat materialele video se pastreaza mai mult si ai timp sa le transferi si sa le salvezi pe alte dispozitive (te asiguri ca nu pierzi din detaliile importante surprinse).
  • Tehnologia incorporata → recomandarea noastra ar fi sa alegi modele WDR (Wide Dynamic Range) care ofera o imagine foarte buna, indiferent de conditiile de afara (poate filma chiar si atunci cand soarele este in fata, cand lumina este redusa, pe timp de noapte etc.)
  • Unghiul de filmare → de ce este acesta un criteriu important? Pentru ca, cu cat unghiul este mai mare, cu atat surprinzi cat mai mult din carosabil si trotuar (recomandarea este sa te uiti la modele care au cel putin 120 de grade pe orizontala sau 145 pe diagonala).
  • Tipul de fixare → aceasta se poate face prin ventuze vacuum sau cu banda dublu adeziva. Desi primele sunt cele mai convenabile (pentru ca ulterior camerele pot fi mutate din loc in loc), acestea pot duce si la cresterea dimensiunilor dispozitivului.
  • Functia Wi-Fi → devine importanta si relevanta in contextul in care ajuta sa iti transferi rapid materialele de pe camera pe telefonul mobil (fie pentru ca memoria camerei este mica si nu vrei sa pierzi anumite cadre, fie pentru ca trebuie sa le trimiti rapid catre alte persoane)
  • Sursa de alimentare → desi adaptorul este, de regula, conectat la bricheta, cele mai noi modele au incorporate si o baterie proprie pentru a functiona chiar si atunci cand masina este oprita/ stationata. In momentul in care masina este parcata, de exemplu, camera nu va filma non-stop, ci doar daca simte anumiti factori externi (o lovitura, trepidatii etc., pe care masina le percepe ca pe un accident si incepe sa filmeze). Practic, vorbim aici de 2  caracteristici importante – cea de parking surveillance si de emergency video saving, care sunt posibile datorita senzorului G. De asemenea, un alt factor important aici este sa te asiguri ca modelul ales poate filma foarte bine si noaptea.
  • Ecran incorporat (build-in screen) → chiar daca nu este un detaliu de care depinde buna functionare a dispozitivului, un astfel de ecran te ajuta sa vezi momentele surprinse si sa le salvezi (te asiguri ca nu pierzi filmarile prin suprapunerea altora), inainte de a le transfera pe alte dispozitive
  • Pretul → aici, din fericire, ai foarte multe variante. Poti gasi modele de camere (care sa atinga atributele de mai sus) si la preturi foarte bune.

Tu folosesti camera de bord? Daca da, pentru ce model ai optat si care au fost lucrurile care te-au convins sa il alegi?