Impactul tehnologiei asupra omului si a vietii cotidiene

Tehnologia evolueaza acum mult mai rapid fata de perioada anterioara, in sensul in care a luat un avant puternic si nu da semne sa se opreasca. Realitatea virtuala si augmentata, crearea robotilor care sa inlocuiasca munca repetitiva, primul zbor cu oameni in spatiu sunt doar cateva reusite care au avut loc in ultima perioada, iar viitorul este si mai promitator. Lucruri care pana acum ceva timp ni se pareau intangibile, sunt acum posibile datorita tehnologiei. Si odata ce am gustat din aceste beneficii si posibilitati, nu vom putea niciodata sa ne intoarcem la lucrurile de dinainte.

Daca ne gandim la impactul tehnologiei asupra omului si a vietii cotidiene ne vor veni in minte doar aspectele pozitive. Insa, in functie de cat de mult ne lasam condusi de tehnologie, pot exista si anumite aspecte negative, pe care le detaliem mai jos.

1. Care sunt aspectele pozitive ale impactului tehnologiei asupra omului

Ca sa intelegem mai bine rolul tehnologiei in viata noastra, o sa punctam mai jos cateva dintre domeniile in care ne bucuram cel mai tare de evolutia ei.

  • Comunicarea la distanta → cum ar arata viata ta daca nu ai putea vorbi cu cei dragi, familie sau prieteni? Cat de repede te-ai descurca la un job daca nu poti trimite un e-mail sau sa suni? Ar mai fi existat job-ul pe care il ai acum?
  • Calatorii rapide → partea faina a tehnologiei este ca se raspandeste in absolut toate domeniile. Calatorii care inainte se faceau doar cu vaporul, pe perioade lungi de timp (sau care erau chiar imposibile), acum se fac in cateva ore, in conditii de siguranta si cu grad mare de confort. Nu s-a descoperit o masina a timpului, de teleportare (inca), dar tot suntem intr-un punct extrem de avansat.
  • Tehnologia in diverse ramuri (agricultura, medicina, automobile etc.) → totul este conectat. Daca ne gandim la medicina, trebuie sa vedem progresul intalnit in ultimii ani – de la noi tratamente si vaccinuri, la diferite descoperiri. Pandemia din ultimul an este un exemplu in acest sens – datorita tehnologiei si a celor mai recente descoperiri din acest domeniu, au fost create noi vaccinuri impotriva unui virus crud. Si nu doar in acest domeniu putem vedea avantajele, ci si in tot ceea ce ne inconjoara si in toate mediile in care lucram.
  • Chiar daca tehnologia inseamna inovatie, asta nu inseamna ca nu suntem atenti cu mediul. Consumerismul si modul vechi si traditional de a face lucrurile au dus la degradarea mediului inconjurator. Insa acum atentia este indreptata catre gasirea unor solutii (centrale eoliene, energie solara, folosirea de LED-uri in detrimentul becurilor, reciclarea etc.).
  • Tehnologia inseamna acces rapid la educatie si informatie
  • Siguranta, securitate si eficientizare in propria locuinta prin smart home (despre beneficiile unei case smart am vorbit in repetate randuri – daca vrei sa recitesti, iti lasam aici un link rapid catre articol).

2. Impactul negativ al tehnologiei

Chiar daca vorbim despre impactul negativ al tehnologiei, asta nu inseamna ca trebuie sa oprim procesul de evolutie, ci doar sa ne „ajustam” noi comportamentul si sa vedem cat de mult consumam din ceea ce ne inconjoara. Practic, aspectele negative sunt legate de modul in care reactionam noi si, de cele mai multe ori, au un singur numitor comun – telefon si lucrurile care se pot face cu el:

  • Fuga de realitate si interactiune limitata → atunci cand totul se poate rezolva din spatele unui e-mail, apel, mesaj, tinzi sa te ascunzi in fata unui ecran. Devii comod cu acest stil si parca te „izolezi” putin de interactiunea umana. Este ok sa preferi solutiile rapide, dar nu uita de intalnirile live cu gasca de prieteni si de interactiunile cu cei din jurul tau.
  • Tehnologia promoveaza un stil de viata sedentar → la fel, cu cat consumi mai mult Netflix, cu cat stai mai mult pe canalele de Social Media (si stim prea bine ca 5 minute pe TikTok se transforma in ore), cu atat o sa ai un stil de viata mai sedentar. La fel, daca ii lasi pe cei mici doar in fata televizorului si a tabletei, sau sa se joace doar online, s-ar putea sa prefere acest tip de interactiune in loc sa isi faca prieteni reali, sa exploreze imprejurimile. Asa ca gaseste un ehilibru intre orele petrecute in fata unui ecran si orele in care te plimbi, gatesti, citesti, te joci (de preferat, boardgames sau altceva).
  • Afectiuni psihice – depresie, anxietate, tulburari ale somnului → partea usor mai neplacuta a accesului la date precum video, poze, continut de Social Media este ca se creeaza prea des tipare de „asa da” (trebuie sa ai o anumita inaltime, greutate, un anumit stil si job etc.). Si de aici pot aparea frustrarile legate de propria persoana.
  • Sa fii conectat in mod constant adauga un nou grad de stres → teama de a rata un e-mail, un apel, de a nu fi la curent cu noutatile de ultima ora, toate acestea te pot afecta intr-un mod negativ.

Ca sa te bucuri doar de avantajele tehnologiei si sa nu o lasi sa te afecteze foarte mult este important sa iti stabilesti cu atentie domeniile de interes, sa petreci un timp limitat pe dispozitivele electronice.

Cu toate ca aspectele negative prezentate mai sus erau legate de faptul ca internetul iti poate afecta personalitatea si relatiile, iata ca, in ultima vreme, ni se demonstreaza ca online-ul ne este un aliat de nadejde. Pe perioada starii de urgenta totul s-a mutat aici – scoala, job-ul, petrecerile, discutiile cu prietenii. Impactul tehnologiei asupra vietii cotidiene depinde doar de tine. Tu esti cel care face regulile.