Indicele BMI - ce inseamna

1. Ce este indicele BMI

BMI (body mass index) sau IMC (indicele de masa corporala) este acel indicator care iti arata tipul de greutate pe care o ai, pornind de la analiza greutatii si a inaltimii tale.

Despre cum se calculeaza am vorbit pe larg intr-unul dintre articolele noastre anterioare – daca vrei sa il parcurgi din nou si sa afli mai multe despre BMI atunci poti accesa link-ul de aici.

2. Categoriile indicelui BMI

In randurile de mai jos vom vorbi despre cat de important este sa cunosti acest indice, despre cele 5 categorii in care se poate incadra rezultatul obtinut de tine si ce faci cu informatia dupa ce o afli.

  1. Categoria 1 → 18,49 sau mai putin: subponderal
    • Daca rezultatul tau iti indica aceasta categorie, atunci ar fi bine sa consulti un medic nutritionist astfel incat sa iti ofere sfaturi si un plan pentru o alimentatie sanatoasa (ai nevoie de o dieta bogata in nutrienti)
  2. Categoria 2 → 18,4-24,9: greutate normala
    • Daca te afli in aceasta categorie, nu trebuie sa iti faci griji, ci sa continui cu planul pe care il ai deja
  3. Categoria 3 → 25-29,9: greutate moderata (putin peste cea normala)
    • In aceasta categorie este nevoie sa urmezi o dieta mai echilibrata
  4. Categoria 4 → 30-34,9: supraponderal
    • Ca sa te apropii de greutatea normala, ar fi recomandat sa elimini dulciurile si alimentele nesanatoase din dieta
  5. Categoria 5 → 35-39,8: obezitate de gradul I
    • In aceasta categorie este recomandat sa discuti cu medicul nutritionist pentru a gandi un plan echilibrat de alimentatie (pentru eliminarea kilogramelor in plus)

3. Cum iti poti imbunatati indicele BMI

Odata incadrat intr-una dintre categoriile de mai sus, iti va fi mai usor sa urmezi un anumit plan alimentar, sa faci miscare astfel incat sa revii in limitele normale ale indicelui BMI. Pentru a trece dintr-o categorie in alta (depinde de cat de mare este saltul pentru a ajunge la greutatea normala) este important sa te tii de plan si sa discuti si cu un medic nutritionist. El este cel mai in masura sa iti recomande tipurile de alimente si regimul pe care ar trebui sa il urmezi. Nu urmari retetele de slabit/ ingrasat pe care le vezi la cei din jur sau pe anumite canale de Social Media pentru ca fiecare om are propriul metabolism.

De asemenea, un alt lucru important este ca exista si anumite categorii de oameni pentru care cifrele prezentate mai sus pot sa nu fie relevante – de exemplu:

  • Femeile gravide → pentru ca greutatea lor fluctueaza de la luna la luna, indicele BMI nu poate fi stabilit
  • Persoanele care fac sport de performanta (datorita tesutului muscular marit)
  • Copiii si adolescentii → pentru ca ei sunt inca in etapa de crestere
  • Persoanele inaintate in varsta → la fel, indicele BMI nu este relevant din cauza modificarii inaltimii sau a masurarii dificile

Speram ca informatiile de mai sus sa te ajute si sa iti monitorizezi atent indicele BMI. Nu uita ca wellbeing-ul nu tine doar de sanatatea fizica a organismului, ci si de starea de bine pe care o manifestezi (sanatatea psihica).