Panouri solare - cum se monteaza, de cate panouri ai nevoie, care sunt costurile

1. Ce sunt panourile solare

In calatoriile tale prin Romania, admirand peisajele si vizitand diverse regiuni (fie ca vorbim de sate rasfirate pe o colina de munte sau de localitatile aflate la periferiile oraselor), poate ai vazut ca au inceput sa apara din ce in ce mai multe case cu panouri solare, o alternativa mult mai buna si eficienta pentru incalzirea locuintei, dar si a apei menajere din gospodarie. Costurile initiale pot parea un compromis mai mare, insa iti vei recupera investitia pe parcurs (perioada de amortizare se considera a fi intre 2 – 6 ani) si chiar vei iesi in castig. Estimativ, in timpul verii, costurile se pot reduce cu aproximativ 90-100%, iar primavara si toamna, acestea scad cu pana la 60%.

Un alt avantaj al folosirii panourilor solare este si protejarea mediului inconjurator. Cum se face acest lucru? Odata cu captarea energiei solare, nu mai este nevoie sa fie arsi combustibili fosili → practic, folosirea unui panou termic (in locul unui boiler electric) ar economisi undeva la o tona de titei anual, ceea ce inseamna ca si emisiile de dioxid de carbon si sulf sunt reduse.  

Panourile solare reprezinta o instalatie care transforma energia solara in energie termica, asigurand astfel o sursa continua de energie electrica, indiferent de sezon. Da, exact, panourile solare functioneaza chiar si atunci cand ploua sau este iarna (desi perioada de absorbtie a razelor soarelui este mai mica, avand in vedere ca si ziua dureaza mai putin), locuinta fiind inclazita perfect, apa calda la discretie, iar facturile cu mult reduse. Acestea pot fi instalate si folosite indiferent de dimensiunea proiectului de incalzire, datorita faptului ca panourile sunt modulare si se pot conecta in serie sau in paralel (atentie, insa, pentru a evita supraincalzirea, nu se recomanda sa fie legate mai mult de 150 de tuburi).

Practic, elementul absorbant este in centrul procesului de functionare. El este cel care transforma energia solara in energie termica, cedand-o unui agent termic (poate fi reprezentat de apa sau antigel). Mai departe, agentul termic face ca energia sa fie preluata si stocata (fie prin intermediul  unui boiler, fie poate fi utilizata direct).

2. Cum se monteaza panourile solare si alte detalii

Montarea panourilor solare

 • Panourile solare pentru locuinte se instaleaza direct pe acoperis (fie daca este unul plat, sau inclinat), in directia sud sau sud-vest (astfel incat sa ai cat mai mult soare pe parcursul zilei). De asemenea, panourile se monteaza in unghi de aproximativ 45° si recomandarea este sa nu fie umbrit de copaci, vegetatie sau alte cladiri mai mari din preajma (este important ca razele soarelui sa fie captate cat mai bine).
 • Daca te gandesti ca poate intreaga instalatie este prea grea pentru un acoperis, panourile nu afecteaza structura pentru ca nu ajung sa cantareasca foarte mult (acestea cantaresc cateva zeci de kilograme, intre 30-70, la care se adauga si apa necesara pentru umplerea rezervorului).

Circularea apei

 • Circularea apei in interiorul panoului se face continuu, aceasta fiind incalzita cu un gradient de 5-7°C/ ora. In lunile de vara, apa se incalzeste cu pana la 8-10°C/ ora.
 • Rezervorul unui panou solar este izolat cu spuma poliuretanica, astfel incat pierderea de temperatura peste noapte este de maxim 5°C.
 • Un panou solar incalzeste cantitatea de apa din rezervor la o temperatura de 60-65°C (iarna, temperatura ajunge intre 15-45°C, iar vara chiar si la 90°C).

3. Panourile solare plane versus panourile cu tuburi vidate

Atunci cand vorbim despre panourile solare care se monteaza, de regula, in gospodarie, cele mai des intalnite sunt cele plane si cele cu tuburi vidate. Ambele sunt potrivite pentru locuintele de dimensiuni obisnuite – sa o incalzeasca asa cum trebuie si sa furnizeze apa calda necesara. Iata care sunt diferentele dintre acestea:

 • Din punct de vedere al pierderilor de caldura, panourile plane par a fi mai eficiente decat cele cu tuburi vidate
 • Din punct de vedere al randamentului, cele doua tipuri sunt similare numai in zilele cu temperaturi foarte mari (sezonul de vara). In schimb, cele cu tuburi vidate au un randament mai mare pe tot parcursul anului (chiar si in sezonul rece), fiind mai eficiente cu pana la 25-40% comparativ cu cele plane. In plus, sunt prevazute cu un strat de absorbtie selectiva si cu izolatie termica, astfel incat incalzirea apei si in perioadele cu cer innorat se obtine fara probleme (vanturile si temperaturilee joase nu afecteaza utilizarea acestor panouri).
 • Din punct de vedere al deteriorarii, panourile plane se repara mai greu. Daca in cazul celor cu tuburi vidate, remedierea este rapida si usoara, fara a fi nevoie de golirea intregului sistem, panourile plane trebuie inlocuite in totalitate (iar sistemul de incalzire golit si adus din nou sub presiune).
 • Din punct de vedere al colectarii energiei solare, panourile plane au randament maxim in special la amiaza (atunci cand razele soarelui cad perpendicular pe stratul absorbant), in timp ce panourile cu tuburi vidate pot colecta razele pe parcursul intregii zile (datorita formei cilindrice a tuburilor).
 • Din punct de vedere al duratei de viata, panourile cu tuburi par a fi ceva mai rezistente la uzura decat cele plane
 • Din punct de vedere al costurilor, panourile solare plane sunt mai ieftine decat cele cu tuburi

PRODUSE RECOMANDATE

Cand vine vorba despre panourile solare, acestea trebuie sa fie vazute ca o alternativa de reducere a costurilor cu incalzirea si a protejarii mediului. Daca iti faceai griji de specificul climatic al tarii noastre, in Romania nu sunt diferente mari de temperatura si de conditii de insorire intre zone, panourile putand fi instalate cam in orice regiune.