rolul telefonului mobil in societate

De la primul telefon a trecut ceva timp, iar utilitatea acestuia s-a modificat de la perioada la perioada, trecand prin diferite valuri ale tehnologiei. La inceput ne era greu sa ne auzim si vorbeam doar cateva minute. Cu timpul, am inceput sa ne scriem mesaje (scurte si la obiect), apoi am inceput sa tastam la nimereala niste semne pentru a obtine „emoji” si sa le share-uim intre noi. Dupa asta nu a mai fost decat un singur pas pentru a vedea avantajele unei camere video, ale unui ecran mai mare, iar functionalitatile au tot inceput sa apara. De fiecare data cand autocorrect-ul isi intra in drepturi atunci cand tastezi, gandeste-te ca nu acum mult timp oamenii trebuiau sa invarta o rotita pentru a forma un numar de telefon (imagineaza-ti doar cat de mare era presiunea sa nu gresesti o cifra).

Da, am vrut mai mult, ne-am dorit lucruri mai faine si usor, usor, am reusit sa aducem tehnologia in favoarea noastra si am transformat telefonul intr-un „planificator de viata”. Noi asa i-am spune. Hai sa vedem impreuna care sunt lucrurile pentru care dispozitivul mobil este folosit cel mai des in viata de zi cu zi:

  • Apeluri → cand ti se face dor de cei dragi sau vrei sa rezolvi rapid o situatie, stii ca cel mai usor este sa te auzi cu cei de care ai nevoie. Si cum distanta nu mai este demult o problema (mai ales cand poti sa organizezi si un video call), nimic nu este mai simplu decat sa discuti direct despre lucrurile care te ingrijoreaza/ te bucura/ de care ai nevoie.

rolul telefonului mobil in societate

  • Foto/ video → momentele in care mergeai in vacante cu aparatul foto dupa tine si iti faceai griji gandindu-te in ce bagaj o sa mai incapa au trecut. Cele mai noi smartphone-uri folosesc tehnologie de ultima generatie si camere mai performante decat cele ale aparatelor profesionale.

rolul telefonului mobil in societate

  • Mesaje text

rolul telefonului mobil in societate

  • Social Media (Facebook, Instagram) si alte retele de socializare

rolul telefonului mobil in societate

  • GPS sau alte aplicatii care sa te ajute sa gasesti mai usor drumul spre cine/ ce vrei tu

rolul telefonului mobil in societate

  • Calendar sau planner → cand zilele sunt atat de pline si ai nevoie de un reminder pentru fiecare moment al zilei (sa nu care cumva sa uiti vreo aniversare, sedinta sau alt eveniment important)

rolul telefonului mobil in societate

  • Alte aplicatii → cu aplicatia potrivita, telefonul ajunge sa joace cele mai complexe roluri: poate fi antrenor de fitness (sa te ajute sa faci sport si sa iti urmaresti mai bine regimul) sa iti tii mai bine finantele si sa reusesti sa economisesti, sa te joci si sa te relaxezi, sa te uiti la filmele preferate si la seriale, sa te trezesti la timp, sa meditezi etc.

rolul telefonului mobil in societate

Iata cum telefonul a reusit sa reuneasca mai multe dispozitive (cu roluri diferite) intr-un singur loc: ceas desteptator, televizor, aparat foto, camera video. In plus, a devenit si un loc virtual de socializare si intalnire cu prietenii. Nu stim inca cum va evolua tehnologia, insa suntem siguri ca noile modele de telefoane vor veni cu si mai multe avantaje pentru noi. Ramane de vazut ce forma vor lua acestea.