
Inainte de a vedea cum anume se masoara tensiunea unei prize, hai sa stabilim cateva date. De exemplu, in Europa, voltajele 220V si 240V sunt tensiuni de faza si sunt specifice curentului electric monofazat, adica curentului electric la priza din mediul rezidential si industrial. Un lucru demn de mentionat aici este faptul ca inainte de aderarea la UE, in Romania exista tensiunea de linie de 380V. Insa, ulterior, a inceput procesul de standardizare european pentru cresterea eficientei energetice. De ce este important sa stim asta? Pentru ca trebuie sa aflam care sunt valorile standard si cum interpretam rezultatele pe care le vom obtine in urma masuratorii.
Bun, deci, voltajul anterior a fost inlocuit de cel de 400V peste tot in UE, transportul energiei electrice facandu-se trifazat. Asta inseamna ca pentru aflarea curentului monofazic, trebuie sa impartim cei 400V la radical din 3, adica 230V (se iau valorile rotunjite).
De cele mai multe ori, pot exista mici diferente de tensiune intre prizele din aceeasi locuinta. Si asta pentru ca intre transformator si consumator exista anumite distante. Principala problema a caderii de tensiune se datoreaza transportului ei – pentru a obtine un anumit voltaj este nevoie de cabluri tot mai groase.
Atunci cand vorbim despre voltaj si despre masurarea tensiunii unei prize trebuie sa mentionam si faptul ca exista si o variatie a tensiunii de +/-10% → aceasta variatie nu ar trebui sa dureze mult (adica sa o vedem la masuratorile zilnice) si nici sa afecteze in vreun fel aparatele elctrocasnice si electrice.
Pentru masurarea tensiunii la priza ai nevoie de un multimetru digital – am scris intr-un articol anterior despre cum sa folosesti acest instrument. Te invitam sa citesti aici tot ce vrei sa afli despre acesta.
PRODUSE RECOMANDATE
Pentru cazurile in care apar fluctuatii de tensiune, iti recomandam sa iti protejezi aparatele scotandu-le din priza atunci cand nu le poti supraveghea si sa folosesti prelungitoare cu protectie sau UPS-uri (Uninterruptible Power Supply) care pot prelua diferentele de tensiune in locul aparatelor pe care le alimenteaza.