Top 5 destinatii de vizitat in Romania pe timp de vara, Lerato.ro Blog

Toti cautam macar odata-n viata un loc in care sa evadam din realitatea asta prea grabita, prea tehnologizata si prea aglomerata. Cu totii dorim sa ne acordam cateva clipe de ragaz in care sa fim doar noi cu noi si sa ne punem ordine-n toate sertarasele mintii si sufletului.
Ei bine, acest lucru la care din cand in cand tanjim, trebuie facut intr-un loc aparte care sa ne induca o stare de relaxare si meditare propice unei discutii cu sufletul.

Fie ca sunteti sau nu pasionat de calatorii, in articolul acesta va vom prezenta 5 destinatii care trebuie vazute neaparat pe meleagurile tarii noastre.
O vorba veche, grea, ne spune asa: “avem o tara frumoasa, pacat ca este locuita.” Ei bine, lucrurile s-au schimbat putin si in ciuda multor lipsuri, Romania trebuie vizitata cap coada.

Vom prezenta 5 atractii turistice din cinci regiuni ale tarii diferite, ce trebuie bifate in aceasta vara, iar în același timp vă sfătuim să aveți grijă cu o carcasă și de telefonul cu care veți face multe poze.

1. Credem ca Transfagarasan este cuvantul de pe buzele tuturor in ultimul timp. Toata lumea care nu a fost abia asteapta sa-l vada, iar toti cei care au fost se gandesc cum sa faca sa mai mearga o data si inca o data… Si apoi, cine nu ar fi fascinat de o sosea care traverseaza cel mai inalt lant muntos din Romania, Muntii Fagaras, ajunge la o altitudine de 2042 m si trece prin munte prin cel mai lung tunel rutier din tara, de 887 m?
Transfagarasanul se deschide in fiecare an in mod oficial la data de 1 iulie si se inchide undeva la jumatatea lunii Octombrie.
View-ul pe care ni-l ofera “cel mai frumos drum din lume”, conform spuselor celor de la TopGear trebuie insa vazut, nicidecum povestit.
Daca ajungeti si la Balea lac, sa faceti o poza cu gandul la noi.

transfagarasan

2. In Dobrogea, in partea sud est a tarii, Delta Dunarii, acest incredibil taram al apelor adaposteste peste trei sute de specii de pasari si nenumarate specii de pesti, de la sturioni la crapi si bibani, in timp ce varietatea de 1 150 de specii de plante cuprinde de la liane impletite pe trunchiurile copacilor in padurile de stejar pana la nuferi.
Nu e, deci, de mirare ca UNESCO a desemnat Delta Dunarii ca fiind o “Rezervatie a Biosferei”.
Punctul de plecare pentru o aventura in Delta este de obicei Tulcea, un oras aproape la fel de vechi ca si Roma, situat in apropiere de locul unde Dunarea se desparte in cele trei brate principale, deci unde incepe lunca. In Tulcea veti gasi hoteluri moderne si muzee de stiinte naturale ale Deltei. Orasul se afla la o distanta de 71 km (45 de mile) de Sulina, o asezare aproape la fel de veche, aflata la celalalt capat al bratului Sulina. Intre aceste doua puncte se pot face croaziere in timpul carora turistii pot admira, de pe confortabilele punti ale vaporaselor, flora, fauna si satele Deltei.
Deci… nu uitati de plimbarea cu barca pe canale. Ce o sa vedeti mai ca o sa va ia rasuflarea!

delta

3. „Cascada Bigăr este situată în Caraș-Severin, România și este una dintre cele mai frumoase din această țară, unică prin felul în care apa cade pe mușchi și se împarte în fâșii. Cascada se află exact la Paralela 45, unică și ea”, descriu cei de la The World Geography în topul cascadelor unice din jurul lumii.
Frumusetea si ingeniozitatea acestei cascade sta in caderea apei peste un con calcaros acoperit cu muşchi, ce ofera senzatia de perdea de apa in care razele soarelui par sa se rasfete oferind un spectacol unic.
In aceast loc, te poti relaxa si te poti bucura de clipe de liniste departe de zgomotul infernal al orasului. Aici sunetul apei te invita sa meditezi si sa-ti faci oridine-n ganduri si-n sentimente. Ce poate fi mai frumos decat sa privesti caderea continua de apa care iti bucura privirea si sa-i asculti susurul ce iti alinta auzul.

bigar

4. Daca vreti sa va inveseliti putin, trebuie neaparat sa vizitati Cimitirul vesel.
El se afla in comuna Sapanta, in regiunea cunoscuta sub numele de Maramures, iar conform unui top realizat de Travel&Leisure ocupa locul trei in topul celor mai frumoase cimitire din lume.
Cimitirul de la Sapanta si-a capatat numele datorita epitafurilor inscrise pe crucile din lemn intr-un stil aparte, la persoana intai si cu remarci ironice asupra vietii celui care se odihneste in mormantul corespunzator. Nu lipsesc de pe cruci arhaismele si frazele specifice Maramuresului, pe langa desenele care ii intruchipeaza pe cei decedati intr-o activitate caracteristica pentru ei in timpul vietii. Practic epitafurile sintetizeaza esenta vietii acelei persoane.
Crucile din cimitir au inceput sa fie scrise in 1934 de catre sculptorul Stan Ioan Patras, urmand ca traditia epitafurilor scrise pe cruci sa fie continuata din 1977 de catre Dumitru Pop, unul din discipolii sai, dupa ce sculptorul a decedat. Am aflat insa ca sunt si scandaluri legate de cine are voie sa sculpteze crucile din Cimitirul vesel, existand mai multi sculptori care sculpteaza crucile in stilul consacrat de Patras.
Cimitirul merita vizitat macar o data in viata pentru ca e interesant sa remarci cum o destinatie trista prin natura ei poate fi transformata intr-o sarbatoare a vietii.

vesel

5. Manastirile din Moldova si Bucovina sunt construite in secolele XV-XVI, cu vointa domnitorilor Stefan cel Mare, Petru Rares, Alexandru Lapusneanu, a unor boieri precum Luca Arbore, Teodor Bubuiog, logofatul Tautu sau mitropolitul Anastasie Crimca. Bisericile au fost pictate la exterior dupa 1530, la initiativa domnitorului Petru Rares. Sapte din aceste ctitorii, cu peretii pictati si la exterior, sunt prezente in Catalogul UNESCO – “Mari monumente ale lumii”.Manastirile din Moldova si Bucovina sunt construite in secolele XV-XVI, cu vointa domnitorilor Stefan cel Mare, Petru Rares, Alexandru Lapusneanu, a unor boieri precum Luca Arbore, Teodor Bubuiog, logofatul Tautu sau mitropolitul Anastasie Crimca. Bisericile au fost pictate la exterior dupa 1530, la initiativa domnitorului Petru Rares.

moldova

Următoarele 8 biserici pictate au fost înscrise, începând din anul 1993, pe lista patrimoniului cultural mondial a UNESCO:

Arbore (Biserica “Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”)
Humor (Biserica „Adormirea Maicii Domnului”)
Moldovița (Biserica “Buna Vestire”)
Pătrăuți (Biserica “Sfânta Cruce”)
Probota (Biserica “Sfântul Nicolae”)
Suceava (Biserica “Sfântul Gheorghe”)
Voroneț (Biserica “Sfântul Gheorghe”)
Sucevița (Biserica “Învierii”)

Vara se apropie, natura isi imbraca straiele de sarbatoare, deci cu siguranta veti avea parte de peisaje ce va vor lasa cu amintiri mai mult decat placute… asa ca “pe cai”.

Nu uitați, de asemenea, să aveți și un gadget care să vă monitorizeze starea de sănătate și timpul petrecut.