Truecaller

De obicei, suntem foarte comozi cu lucrurile pe care le stim si pe care le putem controla si nu prea reactionam atat de bine in fata necunoscutului. Tocmai de aceea putem fi putin reticenti atunci cand vine vorba de schimbari sau de asumarea unor riscuri intr-o situatie noua. Iar la un nivel mai mic, poate si de aici emotiile care ne cuprind atunci cand vedem ca ne apeleaza un numar pe care nu il cunoastem sau care este privat. Pentru ca acela este momentul in care ne trec n scenarii prin cap, ne gandim la cele mai rele situatii, la ce am facut in ultima perioada si cine ar putea sa ne sune tocmai in acel moment. Cam multe batai de inima in acele cateva secunde.

Deci, care sunt primele reactii atunci cand vezi pe ecran un numar nou? Ce faci cand nu stii cine te suna? Daca este vreun agent de vanzari care vrea sa iti vorbeasca de o noua functionalitate a cardului de credit, iar tu esti o persoana prea amabila, care nu poate refuza nimic si iti este cam jena sa ii intrerupi discursul telefonic? Sau daca este un recruiter de la compania la care tocmai ai aplicat si de la care asteptai cu nerabdare un semn pentru stabilirea unui posibil interviu?

Gata cu astfel de griji! De ceva vreme a aparut pe piata True Caller, o aplicatie care iti poate arata cine te suna, chiar daca tu nu ai numarul respectiv salvat in agenda telefonului. Cum functioneaza mai exact, iti povestim in continuare.

1. Ce este True Caller?

Asa cum spuneam si mai sus, avem acum o aplicatie care poate identifica cine te suna cu numar privat sau necunoscut si il poate chiar bloca.

De unde stie aplicatia cine te suna? Ei bine, True Caller functioneaza ca un mare sistem de date, preluate de la toti cei care descarca aplicatia. Practic, ai o agenda de telefon globala din care sunt extrase detaliile de identificare ale fiecarui apelant. Pentru a folosi aceasta aplicatie, utilizatorul trebuie sa confirme faptul ca este de acord sa ii fie folosite informatiile din agenda personala de telefon. In momentul in care esti apelat de un numar nou, algoritmul de afisare a detaliilor este urmatorul: in baza de date globala este cautat numarul de telefon, iar atunci cand este gasit iti vor fi afisate detaliile asa cum apar salvate in sistem. Daca acelasi numar de telefon a fost regasit in agendele mai multor utilizatori sub un nume diferit, algoritmul va prelua cel mai des folosit nume si ti-l va afisa tie pe ecran. In plus, aplicatia iti poate afisa chiar si fotografiile persoanelor care te apeleaza.

Aplicatia Truecaller

2. Avantaje si dezavantaje ale aplicatiei True Caller.

Dat fiind faptul ca aplicatia are acces la o parte din datele tale personale, acestea din urma fiind share-uite cu utilizatorii globali, ofera oare o mare incredere? Pe forumuri exista deja pareri impartite (tinand cont de faptul ca aplicatia are deja o baza de date de peste 2 miliarde de persoane).

Avantaje → cel mai mare dintre ele este faptul ca afli exact cine te suna si nu mai trebuie sa iti faci griji daca sa raspunzi sau nu.

  • Iti arata numele persoanei care te apeleaza cu numar necunoscut.
  • In plus, iti afiseaza si compania (in cazul in care este o persoana care te suna din partea unei agentii, asociatii etc.), fotografia si chiar locatia persoanei care efectueaza apelul.
  • Poti bloca apelurile si SMS-urile venite din partea unor astfel de numere (de tip SPAM).
  • Aplicatia functioneaza chiar si in cazul in care nu esti conectat la o retea mobila sau Wi-Fi.

Dezavantaje

  • Sunt legate, in cea mai mare parte, de intimitatea ta si de securitatea informatiilor. In momentul in care esti de acord cu Termenii si Conditiile si oferi acces platformei pentru folosirea datelor din contacte, iti expui si prietenii din agenda la acest sistem (desi ei nu si-au exprimat acordul).
  • Numarul tau de telefon apare si el salvat in baza de date si va fi folosit pana in momentul in care vei trimite o solicitare de delistare.

Aplicatia True Caller te poate ajuta sa iti prioritizezi din task-urile urgente si sa nu iti pierzi concentrarea. De exemplu, daca lucrezi la un proiect important sau esti in timpul unei sedinte si vezi ca te suna un numar necunoscut, cu aceasta aplicatie poti sti exact cine te suna, daca este urgent sau daca poti ignora apelul pana cand consideri tu ca este necesar. Sau, te poti afla de cealalta parte a monedei, in care iti dai seama ca primesti un apel important la care trebuie sa raspunzi urgent. Uneori, situatia neincrederii asupra celui care te suna este data de faptul ca, de cele mai multe ori, numerele de telefon private sau necunoscute sunt percepute a fi farse si chiar escrocherii.

Este important de retinut si faptul ca aceasta aplicatie nu iti poate garanta ca absolut toate numerele de telefon sunt inregistrate in platforma sau ca sunt si corecte. Unele dintre ele pot fi salvate fals in mod voit.

Astfel, chiar daca ai inceput sa folosesti aceasta aplicatie si esti mai relaxat atunci cand primesti un apel pentru ca stii cat de cat cine se afla la capatul celeilalte linii telefonice, fii in continuare atent la informatiile personale pe care le oferi.