Curatare filtre aspirator - curatarea si intretinerea aspiratorului

Particulele de praf iti pot afecta sanatatea, de aceea mentinerea unui mediu sanatos si curat in locuinta este foarte important. Cel mai bun ajutor este aspiratorul care curata eficient si rapid suprafetele (parchet, gresie, covoare – acestea din urma fiind si spatii propice pentru colectarea prafului, firelor de par si a altor particule daunatoare). Insa, la fel de importanta precum folosirea repetata a aspiratorului este si curatarea dispozitivului in sine, in special a filtrelor. Pe langa faptul ca aspiratorul nu va mai fi la fel de eficient, un filtru plin de praf poate sa fie mult mai daunator decat praful care nu a fost colectat inca. Si nu este nevoie doar de curatarea periodica a filtrului (care este responsabil de retinerea prafului si a acarienilor in interiorul aparatului pentru a nu fi eliberate din nou in locuinta), ci si de curatarea accesoriilor (cum sunt toate tipurile de perii, de exemplu).

1. Ce sunt filtrele Hepa

Filtrele HEPA (High Efficiency Particle Arrest) sunt poate cele mai cunoscute tipuri de filtre din intreaga lume. Acestea pot capta pana la 99% din particulele de praf, polen si acarieni care se afla pe suprafetele din casa, mentinand un aer curat. Daca pornim putin pe firul istoriei, vedem ca acestea au inceput sa fie utilizate in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, in aplicatiile militare ale SUA (ele serveau pentru curatarea echipamentelor militare, a armamentului si a diverselor tipuri de munitie).

De regula, aceste filtre sunt realizate din fibre speciale, ce formeaza un camp electrostatic care faciliteaza retinerea particulelor de la 0,3 microni in sus.

 • Avantaje ale filtrelor HEPA:
  • Asa cum prezentam mai sus, acest tip de filtre curata foarte bine aerul de praf, polen si de alte tipuri de particule
  • De regula, sunt concepute pornind si de la nevoile persoanelor care sufera de astm (astfel incat aerul sa fie cat mai curat)
  • Acestea au puterea de a absorbi chiar si fumul de tigara si de a elimina cam orice tip de miros din aer
 • Dezavantaje ale filtrelor HEPA:
  • Nu pot fi curatate complet pentru a elimina tot praful si particulele colectate si trebuie inlocuite conform unui program specific (in cazul in care filtrele nu sunt inlocuite corect, exista riscul ca unii producatori sa anuleze garantia – de exemplu, nu vor fi acoperite daunele provenite de la infundarea filtrelor, care pot avea ca rezultat arderea motorului).
  • In cazul unor sisteme de filtre HEPA ieftine, exista riscul ca aerul contaminat sa revina in locuinta din cauza sigilarii neconforme a camerei de filtrare
  • Sunt fragile si se pot deteriora rapid in timpul instalarii
  • Unitatile HEPA pot produce un zgomot mare

2. Curatare filtre aspirator

 • Modele mai vechi, cu sac → acestea au o capacitate mai mare de colectare, astfel ca o curatare a sacului poate fi facuta mai rar decat o curatare a filtrelor. Dupa golirea recipientului, acesta poate fi spalat si lasat sa se usuce foarte bine.
 • Modele noi, fara sac (cu filtre) → de regula, filtrul este format din 2 parti: o parte plisata (filtrul HEPA) si o parte din burete. Filtrul HEPA nu poate fi spalat sub nicio forma (isi pierde calitatile), ci trebuie scuturat sau periat usor. De asemenea, la anumite intervale de timp se recomanda inlocuirea completa a filtrului, pentru o eficienta cat mai mare. Cea de-a doua componenta (buretele), poata fi spalata, insa tine cont de faptul ca trebuie sa fie uscata complet inainte de a fi montata in aspirator.

3. Cand trebuie sa cureti filtrul aspiratorului

Sunt cateva semne care iti arata cand ar trebui sa cureti filtrul:

 • Puterea de absorbtie/ de aspirare este diminuata (de exemplu, raman in urma anumite particule)
 • Prezenta unui miros puternic de praf atunci cand aspiratorul este in functiune
 • Dispozitivul se incalzeste rapid (si aceasta este tot o consecinta a faptului ca nu are cum sa mai colecteze praful si depune si mai mult efort). Atentie, insa, daca nu schimbi filtrul la timp si lasi aspiratorul sa se supraincalzeasca des, exista riscul ca motorul sa se arda.

Curatarea aspiratorului nu este un proces complex, ci trebuie doar repetat. In momentul in care cureti toate componentele, fii atent si atunci cand elimini praful din sac/ filtru pentru a nu-l inspira direct. De asemenea, nu uita ca eficienta aspiratoarelor (si a filtrelor) depinde in mare masura de cantitatea de aer filtrat pe care o asigura intr-o anumita perioada, intr-un anumit spatiu.