Montare senzor miscare – unde se monteaza si cum se instaleaza

Automatizarea locuintei nu mai este de mult timp o noutate, iar oamenii au inceput deja sa ii vada si sa ii inteleaga complet avantajele. Fie ca este tradusa ca o modalitate de a reduce facturile si de a economisi bani, de a-ti usura si simplifica activitatile de zi cu zi sau de a-ti face locuinta mult mai accesibila, dar si mai sigura, o casa inteligenta a devenit deja un exemplu comun si natural de amenajare.

In articolele anterioare am abordat diferite subiecte despre locuinta smart (de la draperiile electrice, la alarme si iluminat inteligent si alte accesorii), insa astazi am vrea sa vorbim despre senzorii de miscare – ce sunt, care sunt avantajele lor, cum si unde se monteaza.

Dar, sa o luam cu inceputul. Ce sunt senzorii de miscare? Sunt dispozitive care au capacitatea de a detecta miscarea dintr-o zona selectata si isi gasesc intrebuintarea in foarte multe domenii si tipuri de spatii. Ca sa iti faci o idee despre importanta si ariile de folosire, iti lasam aici doar cateva exemple: senzorii se folosesc la usile glisante din spatiile comerciale si nu numai, in sistemele anti-efractie, in robinetii ghiuvetelor care pornesc atunci cand detecteaza miscarea, in sistemele de parcari si iluminat etc. Insa, atunci cand vine vorba de locuinta, senzorii de miscare sunt folositi, in principal, pentru securitatea casei (si merg foarte bine cu camerele video care incep sa inregistreze doar in momentul in care detecteaza miscare), dar si pentru iluminatul anumitor zone (pe hol, scari, la intrarea in casa etc.).

Pentru a putea acoperi o zona cat mai mare de analiza, recomandarea este sa montezi acesti senzori pe hol, pe tavan (la unghi de 360 de grade), sau pe perete, intr-un colt, cu unghi la 180 de grade. Bineinteles, acestia pot fi montati si in alta zona (de exemplu, langa usa/ fereastra care face tranzitia dintre living room si terasa, daca acesta este un punct sensibil pentru securitatea locuintei), insa de cele mai multe ori, holul este zona cea mai „tranzitata” si cea mai apropiata de intrarea in locuinta. De regula, senzorii sunt foarte usori, astfel ca nu este nevoie sa distrugi peretele atunci cand ii montezi – ai nevoie de o surubelnita (de preferat, electrica). Un alt lucru de care sa tii cont este si tipul de sursa sau modul de functionare a senzorului – acesta poate avea baterii (caz in care se prinde foarte usor de perete/ tavan) sau necesita o sursa de curent.

Daca montarea ti s-a parut simpla, stai sa vezi cum este instalarea. Dupa ce ai ales locul si ai montat senzorul, nu ai nevoie decat de smartphone si de o aplicatie pentru a seta comenzile pe care ti le doresti. De exemplu, ce actiune vrei sa setezi atunci cand senzorul detecteaza miscare? Daca ai mai multe elemente smart in casa, poti seta ca, in momentul in care exista miscare, lumina de pe hol sa se aprinda sau sa se stinga dupa un anumit interval de timp. Totodata, aceasta poate fi declansatorul pentru pornirea camerei de supraveghere si pentru inregistrare, pentru pornirea aerului conditionat din casa etc. In cazul in care ai animale de companie, atunci trebuie sa fii atent la tipul de senzori pe care ii instalezi (nu vrei ca acestia sa declanseze anumite comenzi de fiecare data cand catelul sau pisica se plimba pe hol).

Este clar ca un astfel de dispozitiv iti poate creste confortul acasa si iti poate da si siguranta de care ai nevoie atunci cand esti plecat in vacanta (o lumina care se aprinde automat pe terasa poate da impresia ca este cineva acasa, chiar si atunci cand tu esti la mii de kilometri distanta). Tu te-ai convins deja de utilitatea folosirii unui astfel de senzor?