Cuprins:
Cum iti dai seama ca trebuie sa cureti mufa de incarcare a telefonului? Pai, un bun indiciu este faptul ca atunci cand incerci sa iti incarci telefonul, nu se intampla nimic. Adica, acesta nu se incarca sub nicio forma si tot misti cablul in speranta ca vei gasi pozitia in care parea sa mearga. De cele mai multe ori, este posibil sa dai vina pe cablu, insa ca sa eviti orice dubiu poti incerca si cu un alt cablu. Daca nici acesta nu functioneaza, este clar o problema de la telefon. Si asta pentru ca, desi vorbim de un spatiu foarte mic, mufa de incarcare atrage foarte mult praf si particule de murdarie si nu numai, inclusiv din buzunarele pantalonilor.
1. Cand trebuie sa cureti telefonul
- Daca ai telefonul de mai mult de 6 luni (teoretic, telefonul a avut suficient timp sa colecteze praf si alte particule din mediu)
- Daca ai probleme cu incarcarea bateriei (asa cum povesteam mai sus)
- De regula, atunci cand intorci telefonul si te uiti in mufa de incarcare ar trebui sa vezi un perete metalic. Daca nu vezi, atunci, cel mai probabil, telefonul necesita o curatare.
2. Cum cureti mufa de incarcare a telefonului
Nu este nimic complicat, vei vedea, insa este important sa intelegi ca este un proces delicat, iar orice miscare gresita sau grabita iti poate afecta telefonul. Inainte de a te apuca de curatare, iti recomandam sa te asiguri ca ai telefonul inchis.
- Cea mai usoara modalitate de curatare este aerul comprimat (va trebui sa repeti procesul de pulverizare pana cand vezi peretele metalic). Atunci cand folosesti aerul comprimat, asigura-te ca il tii aproape de portul USB si intr-o pozitie verticala. Aplica scurte reprize de pulverizare pentru a scapa de praf si murdarie (pentru ca aceste particule sa se desprinda).
- Daca vezi ca functioneaza mai greu, poti folosi o scobitoare ca sa indepartezi din murdarie, insa nu insista foarte mult, iar miscarile trebuie sa fie usoare (atentie, nu trebuie introdus niciun obiect din metal in port). De asemenea, nu trebuie sa insisti pentru ca exista riscul sa strici/ distrugi conectorii.
- In cazul in care nu ai la indemana solutie cu aer comprimat poti incerca un dispozitiv asemanator cu aspiratorul nazal (o pompita de mici dimensiuni) → acesta poate atrage murdaria din interior.
3. Ce produse sa NU folosesti atunci cand cureti mufa de incarcare
- Nu folosi lichide → in cazul in care, prin nu stiu ce miracol, telefonul a cazut in apa sau pur si simplu a intrat apa in mufa de incarcare, nu alege varianta cu orezul. Acesta poate ramane blocat in telefon, iar dupa ce a extras apa se poate umfla. Cel mai bine este sa iti lasi telefonul intr-o zona in care se poate usca, cu mufa indreptata in jos astfel incat sa se aeriseasca si eventulalele particule de apa ramase sa se prelinga afara.
- Periuta de dinti → perii, desi moi, pot ramane agatati in mufa si sa strice ceva
- Sa sufli aerul cu gura → in momentul in care sufli, particule de lichid din respiratie pot intra in mufa si nu fac decat sa inrautateasca situatia
Cum poti proteja mai bine telefonul de acumularea de praf? Nu este neaparat nevoie sa lucrezi intr-o anumita industrie pentru ca mufa telefonului sa se umple de praf (acesta poate fi luat chiar din buzunar si din activitatile de zi cu zi). Pentru a te proteja poti opta pentru accesoriile de tip „anti-dust plugs” sau pentru carcase care pot acoperi porturile USB. In cazul in care telefonul suporta si incarcare wireless, folosirea unei astfel de huse este mult mai facila (ca sa nu trebuiasca sa o dai jos de fiecare data cand iti incarci telefonul in maniera traditionala).
In plus, nu uita – daca nu ai incredere sa cureti dispozitivul singur, poti apela oricand la un profesionist care sa iti ofere o mana de ajutor.