Curatare urechi - cum se face corect

ℹ Ai -10% discount pe Lerato.ro daca folosesti codul: BLOG10

Ce au in comun mersul pe bicicleta, mersul pe role/ patine, acrobatiile pe barne foarte inguste? Pe langa pasiunea pentru sport si, in unele cazuri, depasiri de limite, vorbim totusi despre echilibru. Iar organul care este responsabil de acest lucru este urechea – daca ceva din interior nu mai functioneaza cum trebuie, o sa observam ca nici aptitudinile noastre externe nu mai sunt la cote maxime. De aceea este importanta modalitatea pe care o alegi pentru curatarea eficienta a urechilor.

Cu totii cunoastem termenul de „ceara” in urechi. Pentru a o indeparta eficient si fara sa creezi leziuni asupra urechii, iata care sunt principalele modalitati de curatare a acesteia:

  • Auto-curatare → un organism normal nu secreta o cantitate atat de mare de ceara. In aceste situatii, se recomanda curatarea odata la 2 zile. De exemplu, metoda cea mai usoara si sigura este auto-curatarea. In momentul dusului cald/ baii, ceara se inmoaie si atunci o poti indeparta usor cu degetul.
  • Betisoare → cei mai multi dintre noi avem aceste produse acasa si le folosim zilnic. Insa, se pare ca folosirea acestora nu este atat de benefica pe cat ne-am fi gandit. In primul rand, in momentul in care incercam sa curatam cu betisorul, ceara din urechi este impinsa in interior, nu scoasa in afara. Si asa se formeaza dopul de ceara care se elimina ceva mai greu si se recomanda parerea unui medic specialist. De asemenea, in momentul in care folosim betisorul pentru curatare exista riscul sa zgariem membranele interne sau chiar sa afectam timpanul.
  • Apa oxigenata, ulei de cocos, glicerina etc. → pentru curatarea urechii poti picura cu ajutorul unei pipete cateva picaturi din lichidele mentionate (intre 6 – 10 picaturi). Dupa ce ai facut aceasta actiune, stai cu capul culcat pe partea opusa urechii in care ai turnat picaturile si asteapta maxim 5 minute. Ulterior, poti drena continutul prin permiterea scurgerii apei oxigenate sau a uleiului folosit.
  • Spray auricular → acest spray se pulverizeaza direct in ureche (maxim de 2 ori pe saptamana). Teoretic, ceara va fi curatata cat mai delicat, iar pentru eliminarea ei trebuie sa inclini usor capul pentru ca substanta sa iasa afara, odata ce a curatat canalul.
  • In cazul in care o persoana secreta mai mult cerumen decat in mod obsinuit, se recomanda interventia medicului specialist. De asemenea, si in cazul unui dop de ceara, cel mai bine este ca acesta sa fie rezolvat in cabinetul ORL.

In acest articol v-am prezentat care sunt cateva dintre solutiile pentru curatarea urechii. Alege una dintre modalitatile cele mai sigure si daca ai intrebari sau daca te confrunti cu alte situatii, iti recomandam sa discuti direct cu un medic specialist.

ℹ Ai -10% discount pe Lerato.ro daca folosesti codul: BLOG10