Indepartarea parului facial - cum se face

Un lucru este cert, toate femeile se confrunta cu parul facial – pentru cele mai norocoase, insa, acesta este doar sub forma unui puf, foarte putin vizibil. Parul facial este mai pronuntat la femei in zona barbiei si deasupra buzei superioare. Acest lucru se datoreaza oscilatiilor hormonale, anumitor probleme de sanatate sau chiar inaintarii in varsta. Partea buna este ca exista o serie de modalitati pe care le poti incerca pentru indepartarea parului facial, fiecare cu avantaje si dezavantaje. Iata care sunt recomandarile noastre.

1. Metode temporare de indepartare a parului facial

Acestea au aparut inca din cele mai vechi timpuri, atunci cand tehnologia nu avansase atat de mult.

 • Pensat → prin aceasta tehnica se smulge radacina, insa firele de par apar la cateva saptamani. Nu este o tehnica foarte dureroasa, dar tine cont si de faptul ca pensatul poate irita pielea pe alocuri. Daca faci asta, ai grija sa aplici o crema hidratanta imediat dupa si evita expunerea la soare.
 • Lama de ras → este usor de utilizat, dureaza putin, insa necesita intretinere constanta, la aproximativ 2 zile.
 • Epilarea cu ceara → efectele sunt similare cu cele de la pensat, insa este o metoda mai rapida si poate acoperi o suprafata mai mare din corp. De asemenea, este o tehnica putin dureroasa, cu rezultate cu durata mai mare (de pana la 3 – 4 saptamani), ce poate fi realizata atat in saloanele specializate, cat si acasa. Si aceasta poate cauza iritatii, astfel ca nu se recomanda expunerea la soare imediat dupa.
 • Crema depilatoare → este o metoda rapida, dar nu foarte eficienta, deoarece firele de par nu sunt indepartate cu radacina, iar acestea cresc foarte rapid. Sfatul nostru este sa nu te expui la soare si sa testezi crema inainte pentru a fi sigura ca nu esti alergica.
 • Epilator facial → pe modelul epilatoarelor pentru corp au fost create si epilatoarele faciale – insa de dimensiuni mult mai mici. Este sigur de folosit, insa si acesta poate irita pielea (pentru ca smulge firele de par de la radacina). Partea buna este ca efectele dureaza pana la o luna.

2. Metode permanente de indepartare a parului facial

 • IPL (lumina intensa pulsata) → acesta este practic un tratament pe baza unei tehnologii noi, eficient si nedureros. In functie de specificul firului de par (culoare, grosime) se estimeaza si numarul necesar de sedinte pentru indepartarea firului de par. Acesta poate oscila intre 8 – 12 sedinte (repetarea tratamentului poate creste de la o luna la 3 – 4 luni). Riscul iritatiei este destul de mic.
 • SPL (square pulse light) → se deosebeste de IPL prin faptul ca foloseste raze ultraviolete si infrarosii pentru distrugerea radacinii firului de par. Tratamentul poate dura intre 6-8 luni, cu repetare lunara, iar expunerea la soare nu este recomandata (de aceea, sedintele incep de regula pe final de toamna, atunci cand expunerea la soare nu mai este atat de mare). Spre deosebire de IPL, aceasta tehnica este mai sigura si mai putin dureroasa.
 • Laser → este o metoda eficienta si in cazul persoanelor cu pigment mai inchis la culoare al pielii, insa poate provoca reactii adverse. Este o metoda definitiva, insa pe timpul tratamentului nu se recomanda expunerea la soare (tocmai din aceasta cauza, tratamentul poate fi inceput toamna) sau smulgerea parului (indiferent de metoda).
 • Prin electroliza →  este o metoda mai veche care presupune carbonizarea radacinii firului de par prin impulsuri electrice (poate fi un tratament eficient si pentru pigmentul deschis la culoare). Parul este eliminat complet si expunerea la soare este contraindicata doar in primele 48 de ore.

3. Sfaturi pentru indepartarea parului facial

 • Curata foarte bine tenul inainte de orice procedura, fie ea temporara sau permanenta
 • Hidrateaza bine zona corpului afectata (dupa procedura de indepartare a parului facial). Ai grija, insa, sa aplici doar produse care nu provoaca iritatii sau care nu pot declansa alte reactii alergice.
 • Nu te expune la soare imediat dupa procedura

Chiar daca costurile sunt ceva mai ridicate, femeile prefera din ce in ce mai mult metodele permanente. Si asta pentru ca vine la pachet cu batai de cap mai putine (este suficient sa faci cateva sedinte si sa ai rezultate garantate pentru o perioada indelungata de timp). Partea si mai faina este ca unele aparate iti permit sa realizezi intregul proces direct de acasa.