Incarcare rapida – cum sa incarci mai repede bateria telefonului tau

Cat de rapid se poate incarca bateria unui telefon poate schimba jocul la un moment dat, mai ales atunci cand ai putin timp la dispozitie sa faci acest lucru si cand ai nevoie de dispozitiv pentru cateva activitati importante (si nu te afli langa o sursa de curent).

1. Tips&tricks pentru incarcarea rapida a bateriei telefonului

Iata cateva tips&tricks pentru cum iti poti incarca mai rapid telefonul (asta daca nu este dotat cu tehnologia de incarcare rapida).

 • Pentru a incarca telefonul rapid (chiar si cu 25% mai repede), poti face acest lucru in timp ce este pe modul avion (pentru ca in acest fel conexiunea cu reteaua este intrerupta)
 • Poti sa inchizi telefonul complet (astfel incat aplicatiile sa nu mai functioneze si sa nu mai consume energie)
 • Pentru o incarcare mai rapida, este recomandat sa folosesti priza (ofera mai multa putere fata de incarcarea prin USB la laptop sau chiar masina)
 • Un alt sfat este sa foloseti incarcatorul original

2. Detalii despre functia de incarcare rapida

Revenind la telefoanele care datorita noii tehnologii au functie de incarcare rapida, a aparut un zvon conform caruia, pe termen lung, incarcarea rapida poate avea efecte negative asupra bateriei. O fi un mit sau un adevar veritabil? Pentru a intelege mai bine ce inseamna incarcarea rapida, iti lasam mai jos cateva detalii.

 • Incarcare liniara (pana in 15, 20, 25 W) reprezinta o incarcare normala, obisnuita pentru baterie, in timp ce incarcarea rapida (60-65 W sau chiar mai mult de atat) se poate face prin ridicarea amperajului sau a voltajului.
 • In momentul incarcarii rapide, temperatura degajata de baterie este cea care poate ridica probleme (de aici si aparitia acestui mit). De regula, bateria trebuie sa stea sub 40 de grade (poti verifica temperatura cu ajutorul unei aplicatii – de exemplu, Aida64, in timpul incarcarii rapide sau super fast charging-ului). Tine cont insa ca temperatura poate fi influentata si de alti factori – temperatura din casa, din masina etc. De aceea este recomandat ca incarcarea rapida sa se faca acasa sau la birou, acolo unde mediul poate fi controlat, cu temperatura optima.
 • Fiecare baterie are un ciclu de incarcare → de regula, bateriile sunt construite sa reziste 1 – 2 ani cu incarcatoarele din pachet, insa depinde cat de des il incarci (de regula, sunt aproximativ 300-500 de cicluri de incarcari pentru smartphone-urile de top).

Altfel spus, functia de incarcare rapida nu afecteaza direct bateria – conteaza foarte mult factorii externi (cum este, de exemplu, temperatura).

3. Cum poti prelungi bateria telefonului

 • Opreste aplicatiile pe care nu le folosesti pentru a nu continua sa ruleze in fundal si sa consume bateria
 • Opreste conexiunea Wi-Fi atunci cand nu ai nevoie de ea (de exemplu, pe timpul noptii)
 • Regleaza luminozitatea ecranului (cu cat este mai redusa, cu atat consuma mai putina baterie)

4. Reguli pentru incarcarea telefonului

 • Nu incarca bateria daca telefonul se incinge foarte tare (monitorizeaza atent tot procesul)
 • Nu incarca telefonul cu cabluri care nu sunt originale
 • Respecta regula 20/ 80, adica nu lasa telefonul sa ajunga cu bateria sub 20% si nu il incarca niciodata full, ci pana la 80% – maxim 90%. In acest mod iti poti prelungi durata de viata a bateriei.

Tu cum ai grija de bateria telefonului tau pentru ca aceasta sa dureze cat mai mult?