Cuprins:
Intr-un articol anterior discutam pe larg despre regimul alimentar al felinelor, cu ce se hranesc acestea si care sunt alimentele interzise (daca vrei sa il parcurgi din nou si sa iti reimprospatezi informatiile, click aici), insa, de data aceasta, am vrea sa povestim despre cum ar trebui sa fie ingrijit acest animalut si la ce ar trebui sa fii atent pentru ca pisica sa se dezvolte corect si sanatos.
1. Rutina pisicilor
Ca sa creasca armonios si sanatos, pisica are nevoie de ajutorul tau. Desi este foarte independenta si pare ca s-ar descurca singura in orice situatie, pentru unele lucruri are nevoie de ajutorul tau. Iata cateva actiuni care nu ar trebui sa lipseasca din rutina lor:
- Perierea blanii → un periaj regulat nu este doar o sarcina de relaxare si interactiune dintre voi, ci si o cale prin care poti verifica daca pisica are paraziti si sa previi astfel formarea ghemelor de blana care se pot acumula in stomac
- Curatarea dintilor → un alt lucru care trebuie adaugat in rutina este curatarea dintilor (pentru ca dantura sa se dezvolte corect si sa previi aparitia cariilor sau infectarea gingiilor). Pentru aceasta vei avea nevoie de o periuta de dinti si pasta speciale.
- Curatarea ochilor, nasului si urechilor → desi pisicile isi curata blana foarte bine si singure, au nevoie de ajutorul tau pentru zonele care nu le sunt accesibile, precum ochii, nasul si urechile, pentru prevenirea infectiilor. Unele rase de pisici secreta lacrimi care pot lasa urme sub ochi. Pentru curatarea atenta a zonei, poti folosi o lotiune oftalmologica si o compresa sau o discheta demachianta foarte moale. De asemenea, pentru ca nasul sa fie mereu umed si curat, poti curata secretiile cu o compresa si apa calda. Si urechile sunt foarte sensibile si trebuie verificate des. Daca observi murdarie in interiorul acestora, atunci poti folosi o solutie pentru curatarea interna (cateva picaturi ar trebui sa fie suficiente, urmate de masarea usoara a urechilor).
- Controlul si ingrijirea gherutelor → de regula, pisicile isi folosesc ghearele pentru a-si marca teritoriul, fapt care poate duce la cateva pagube vizibile in casa (canapea, covor, perne etc.). Procesul de taiere a gherutelor nu este deloc dureros pentru pisici, insa este important sa le obisnuiesti cu acesta inca de cand sunt mici.
- Timpul de joaca → prin natura ei, pisicii ii place sa vaneze, astfel ca este important sa o mentii activa si sa te joci cu ea. Asigura-te ca are jucarii care ii permit miscarea (de exmplu, turnulete, tunele etc.) si aloca-ti si tu timp in fiecare zi pentru a interactiona cu ea.
- Pauza de dormit → acest animalut are nevoie de pauze si de liniste, oricat de activa si agitata ar fi. Pentru asta, asigura-te ca are un culcus moale, departe de activitatile zilnice ale familiei, in permanenta curat si dotat cu tot ce are nevoie.
- Curatarea litierei → pentru a mentine atat curatenia in casa, dar si sanatatea pisicii, schimba frecvent nisipul din litiera (vei elimina, astfel, mirosurile neplacute, dar si riscurile de aparitie a unor boli).
2. Mersul la medicul veterinar si vaccinarea pisicii
Alegerea medicului veterinar nu este treaba usoara. Trebuie sa alegi o persoana in prezenta careia pisica ta se simte in siguranta si relaxata (mai ales ca animalutul poate deveni agitat cand vine vorba de astfel de vizite), care are toate cunostintele necesare si care are „darul” de a fi empatic. Este important sa mergeti la medic inca din primele saptamani de viata ale pisicii, pentru ca acesta sa monitorizeze atent dezvoltarea ei.
In cadrul primei vizite va fi facuta deparazitarea (este recomandat ca procesul sa inceapa dupa primele 6 saptamani, iar apoi sa fie repetat bilunar, pana cand felina implineste 4 luni). Dupa ce deparazitarea a fost facuta si s-a verificat ca starea de sanatate a pisicii este buna, aceasta poate fi vaccinata, pentru cresterea imunitatii si prevenirea multor boli grave si adesea fatale (care pot fi transmise atat de la alte pisici, cat si de la alte animale).
Vaccinarea poate preveni infectii precum panleucopenia felina, herpesul si calcivirusul felin, leucemia (leucoza), rabia si peritonita infectioasa felina (PIF) si se administreaza in functie de varsta si stilul de viata al pisicii, unele dintre ele fiind administrate in mai multe doze, la intervale regulate. Tocmai de aceea este important sa mergi recurent la medicul veterinar si sa te consulti de fiecare data cu acesta pentru o buna dezvoltare si ingrijire a pisicii. Tot la primele vizite, medicul veterinar se va ocupa de microciparea felinei, procedura nefiind dureroasa.
3. Sterilizarea si castrarea pisicii
In primul rand, sterilizarea si castrarea sunt procese diferite, insa care au acelasi rezultat, acela de a preveni reproducerea animalelor. Ambele proceduri vin cu destul de multe avantaje, atat pentru pisici, cat si pentru stapani. De exemplu, pisicile sterilizate nu mai sunt atat de agresive (si este redus, astfel, riscul de lupte cu alte pisici de afara), sunt mai linistite, au o speranta de viata mai mare si nu mai sunt atat de expuse bolilor. In plus, masculii nu isi mai marcheaza teritoriul, iar la femele se elimina riscul de a intra in calduri.
Legat de varsta la care este recomandata sterilizarea, nu exista o regula clar stabilita, pentru ca procesul depinde foarte mult de rasa si de modul in care se dezvolta animalul de companie. Unele pisici pot fi sterilizate chiar foarte devreme (incepand de la 8 – 14 saptamani), iar altele mai tarziu. In cazul in care ai optat pentru sterilizarea sau castrarea pisicii, atunci este important sa acorzi mai multa atentie perioadei post-interventie. De cele mai multe ori, daca interventia are loc dimineata, seara poti lua animalutul acasa, insa trebuie sa il urmaresti cu atentie si sa te aisguri ca are un mediu cald si linistit (anestezia il poate ameti usor). Pot aparea dureri pentru cateva zile, caz in care pisicile vor fi mai retrase si apatice si vor avea nevoie de liniste si mangaieri. Insa, cel mai important aspect este nutritia. Nu trebuie sa ii schimbi neaparat obiceiurile nutritionale, insa cantitatea de hrana ar trebui sa fie mai mica (si asta pentru ca pisicile au tendinta de ingrasare dupa interventie, fie din cauza hormonilor, fie din cauza ca devin ceva mai lenese). Daca nu poti face portiile mai mici, atunci recomandarea ar fi sa incerci si hrana cu continut caloric redus, speciala pentru nevoile pisicilor sterilizate sau castrate.
4. Alte informatii utile despre mentinerea sanatatii pisicii
- Stiai ca si pisica ta poate suferi de stres, iar acesta se poate manifesta in diverse moduri? De exemplu, daca incepe sa ignore membrii familiei si sa devina agresiva cu oamenii, nu mai foloseste litiera, are problema cu pielea si incepe sa se toaleteze obsesiv, marie sau suiera zgomotos, acestea pot fi semne clare ale stresului si anxietatii. Declansarea poate fi cauzata de diferiti factori: schimbari in rutina, aparitia unor noi animale in casa, lucrari de constructie, stari de plictiseala (care pot sa apara si din cauza ca membrii familiei nu ii acorda suficienta atentie si nu se joaca cu ea), plecarea in concediu a familiei si faptul ca ea ramane singura acasa, in grija unei persoane necunoscute (atentie, insa, pentru ca si zborurile in cala sau drumurile lungi cu masina pot fi factori de stres). Daca aceste semne apar, discuta in primul rand cu medicul veterinar si incearca sa reduci expunerea pisicii la conditiile neplacute.
- Pentru ca pisica ta sa fie in siguranta acasa, este important sa fii atent si la alte cateva detalii. De exemplu, firele si cablurile electrice trebuie sa fie ascunse (astfel incat acestea sa nu devina o atractie de joaca pentru pisica), sa nu lasi la indemana niciodata produsele chimice de uz casnic, medicamente sau produse de curatare si sa fii atent la plitele electrice din bucatarie si la balcoanele fara plasa de protectie.
- Matreata poate sa apara si la pisici, fiind declansata atat de tipul de hrana, stilul de viata, cat si de factori externi. De cele mai multe ori, matreata poate fi un semn ca pisica sufera fie de impetigo (o infectie fungica ce poate duce, de cele mai multe ori, la caderea parului pisicii), fie de alte infectii parazitare. De aceea, in cazul in care observi acest lucru, discuta cu medicul veterinar pentru recomandarea celui mai bun tratament.
- Si pisicile au alergii, acestea fiind vizibile cu precadere pe corp (zone rosii sau inflamate, leziuni pe fata, abdomen sau exteriorul coapselor). Sunt cateva cauze care le pot declansa, cum ar fi puricii, alimentatia sau chiar mediul exterior. Imediat ce observi aceste modificari pe corpul pisicii, mergi rapid la medicul veterinar.
- Temperatura normala a corpului pisicii este intre 38 – 39.3° C (febra se instaleaza la peste 39.3° C, iar daca temperatura ajunge la 41° C, atunci vorbim de o febra mare). O temperatura de 41,6° C poata fi fatala pentru animalul de companie.
5. Accesorii pentru pisica ta
In ceea ce priveste accesoriile pentru pisica, exista o lume cu totul aparte si plina de varietate – de la produsele de baza, la articole smart care sa te ajute sa ai grija de felina, dar si sa o rasfeti. Iata mai jos doar cateva accesorii pe care sa le incerci, insa te invitam pe Lerato.ro sa le descoperi pe toate si sa alegi dupa bunul plac.
- Boluri → fie ca alegi castronase normale pentru mancare si apa, fie ca mergi pe dispensere smart, acestea sunt lucrurile de baza de care pisica ta are nevoie. Recomandarea este sa lasi boluri de apa in mai multe zone ale casei, astfel incat felina sa se hidrateze corect.
PRODUSE RECOMANDATE
- Litiera → si aici poti alege intre variante standard, dar si solutii moderne, in pas cu tehnologia. Poti alege o litiera inteligenta, care se curata singura, ce poate fi controlata de la distanta si care are un rezervor destul de mare pentru colectarea murdariei (pe care va trebui sa il golesti saptamanal).
PRODUSE RECOMANDATE
- Loc de dormit si de tors → poate te surprinde sa afli ca, mai nou, exista accesorii cu termoreglare, astfel incat sa poti activa usor functiile de incalzire sau racire. Culcusul este foarte silentios pentru a nu speria animalul de companie si poate fi controlat usor prin intermediul unei aplicatii.
PRODUSE RECOMANDATE
- Jucarii → asa cum mentionam mai sus, este important sa te joci cu animalul de companie si sa il mentii activ. Ai si aici o gama variata de jucarii pentru animale din care sa alegi (fie ca mergi pe lucruri standard sau cu tehnologie) si care sa fie pe placul pisicii tale.
PRODUSE RECOMANDATE
- Ustensile de ingrijire → de la perii pentru blana, pile, unghiere, dar si produse pentru curatarea urechilor si a gherutelor, ai grija sa le adaugi si pe acestea in cosul de cumparaturi.
PRODUSE RECOMANDATE
- Rucsac pentru transport → in cazul in care vrei sa iesi la o plimbare mai lunga cu pisica sau sa calatoresti mai mult, iti recomandam si un rucsac care sa te ajute sa iei felina peste tot cu tine.
PRODUSE RECOMANDATE
Speram ca informatiile de mai sus sa te ajute si sa ii oferi animalului de companie grija si dragostea de care are nevoie. Nu uita nici de importanta controalelor periodice la medicul veterinar si de mentinerea unui stil de viata sanatos.