Setup Gaming – afla cum arata un setup complet

Atunci cand incepi sa iti achizitionezi mobilierul, dar si perifericele si calculatorul iti creezi practic un ecosistem. Iti extinzi lumea din joc si incerci sa iti dezvolti spatiul in care sa iti fie usor sa te conectezi la alta realitate. Iata mai jos cum arata un setup complet de gaming.

  • Mouse performant → acesta trebuie sa fie ca o extensie a mainii si este complet diferit de un mouse normal. Uite la ce trebuie sa fii atent atunci cand alegi un mouse de gaming:
    • Numarul de butoane si pozitionarea lor → aceste butoane in plus reprezinta de fapt niste short-cut-uri pentru ce actiune vrei tu (practic, setezi butoanele ca raspuns la anumite comenzi din joc)
    • Materialul → este un alt element important deoarece, in timpul jocului, mana nu trebuie sa iti transpire (doar nu vrei sa dai click pe ceva din greseala sau, mai rau, sa nu poti actiona rapid din cauza ca iti aluneca mana).
    • Forma → poate ai vazut deja ca forma unui astfel de mouse este ceva mai SF. Si asta pentru ca trebuie sa fie ergonomic si sa asigure o pozitie corecta a mainii (nu trebuie sa simti ca iti oboseste/ amorteste mana – lucru care poate sa apara atunci cand mana este tinuta intr-o pozitie necorespunzatoare). In plus, forma mouse-ului trebuie sa iti permita sa ai acces rapid la comenzi, adica la butoanele setate de tine. 
    • DPI (dots per inch) → acest indice determina cat de rapid se misca mouse-ul (un DPI mare inseama ca mouse-ul se misca rapid si este mai sensibil, iar un DPI mic inseamna o miscare mai lenta a acestuia). In mod normal, un mouse are 1.600 DPI, in timp ce acelea destinate gaming-ului tind sa aiba 4.000 DPI sau chiar mai mult.
  • Casti de gaming → pentru o experienta cat mai buna ai nevoie de o pereche de casti potrivita. Totul conteaza, chiar si cele mai mici detalii – greutate, confort, finisaje, tip de microfon. Sunetul trebuie sa fie foarte clar pentru ca tu sa auzi fiecare zgomot (doar nu vrei sa ratezi un fosnet de frunze care ti-ar putea indica pozitia inamicului).
  • Scaun → poate cel mai important element atunci cand vine vorba de gaming si de petrecut perioade indelungata intr-o postura cat mai confortabila este scaunul. Acesta trebuie sa fie ergonomic (poti verifica asta uitandu-te la 4 componente: spatarul, bratele, sezutul si piciorul/ rotile) si sa aiba perna cervicala si pentru zona lombara. Un alt lucru la care trebuie sa fii atent este materialul din care este fabricat scaunul – trebuie sa alegi un material care permite pielii sa respire, sa nu provoace transpiratie si sa nu retina mirosurile.
  • Tastatura
    • Tipul de conexiune → aici pot exista mai multe tipuri: tastatura clasica, cu fir, wireless sau Bluetooth. Chiar daca vrei sa scapi de toate cablurile, tine cont, insa, ca si restul modelelor se pot defecta mai usor.
    • Material → fiind folosita foarte des si brusc, tastatura trebuie sa fie fabricata dintr-un material durabil si rezistent. Cele mai premium tastaturi sunt cele cu design robust si elegant, deseori mat.
    • Multitasking → acest lucru se traduce prin existenta unor taste programabile pe care le poti predefini dupa nevoi (cu tehnologie N-key care iti permite sa folosesti mai multe taste concomitent). Unele dintre ele au si taste bonus, pentru facilitarea experientei de operare.
    • Forma tastelor → believe or not, experienta de joc se modifica in functie de marimea tastelor, de distanta dintre acestea si de modul in care sunt dispuse. Asa ca acorda o atentie sporita si acestui detaliu.
    • Extensie a tastaturii pentru confort extra → unele tastaturi au in partea de jos o extensie (un material dreptunghiular) care iti permite sa tii mainile intr-o pozitie cat mai confortabila.
    • Lumini RGB → poate fi considerata un moft, insa o tastatura prevazuta cu lumini RGB te poate ajuta sa intri mai bine in mood-ul de jucator.
  • Unitate → performanta este cea mai importanta caracteristica atunci cand alegi un calculator. Ai nevoie de viteza de raspuns si reactie, asa ca fii atent la cele 5 componente: placa de baza, procesorul, memoria RAM, sursa de alimentare si placa video.
  • Monitor → pentru ca tu sa te bucuri de o experienta cat mai buna ai nevoie de un monitor cu o rezolutie pe masura. In plus, cele mai cautate modele sunt cele care pot fi montate pe un suport, astfel incat sa poti misca monitorul dupa necesitate – daca vrei sa il muti la stanga/ dreapta, sa il tragi mai in fata sau sa il duci mai in spate etc.
  • Mouse pad → chiar daca pare un produs mic, el trebuie sa faca parte din ecosistemul de gaming. Atunci cand alegi un model, asigura-te ca este usor de curatat, ca are o suprafata destul de mare si ca asigura cursivitate mouse-ului (astfel incat acesta sa se miste cat mai rapid).
  • Birou → bineinteles, un alt element important in acest ecosistem este biroul. Alege un model cu dimensiunile potrivite, asezat la inaltimea corespunzatoare (iti poti seta scaunul in functie de acesta), si cu suprafata destul de mare pentru toate componentele.
  • Lumini RGB → fie ca sunt prevazute in anumite periferice (cum sunt unitatea, tastatura, mouse-ul sau chiar si mouse pad-ul), fie ca le montezi separat pe birou sau in spatele desktop-ului, aceste lumini completeaza atmosfera de gaming.

Pentru a intra cat mai bine in rolul personajului ai nevoie sa iti creezi propriul ecosistem. Performanta din joc depinde de dispozitivele pe care le ai si de cadrul/ atmosfera in care joci. Cam asa arata un set-up complet de gaming, bineinteles ca il mai poti personaliza pe alocuri si cu alte elemente.