Introducere:

Bunul simt sugereaza faptul ca de fiecare data cand vezi un numar strain sau pur si simplu necunoscut, un gest civilizat ar fi sa raspunzi si sa vezi despre ce este vorba. Cu toate acestea, sunt foarte ocazionale situatiile in care un prieten sau o cunostinta are nevoie sa ia legatura cu tine si foloseste un alt numar.

Probabil nu degeaba te intrebi „Cum pot sa blochez un numar de telefon?” Motivul cel mai intalnit pentru care ai vrea sa faci asa ceva reprezinta situatia in care esti hartuit/a de catre o persoana care iti apeleaza constant numarul.

Pe langa astfel de situatii, numerele care incep cu +375 sau +371 iti suna cunoscut? Ei bine, in acest caz este vorba despre inselaciuni in masa produse de catre sarlatani care cumpara diferite numere de pe care apeleaza la intamplare diverse persoane pentru a supra-taxa pe cei care raspund sau suna inapoi.

De asemenea, numarul privat reprezinta o adevarata provocare pentru tehnologia actuala atunci cand siguranta si confortul tau sunt puse pe primul plan. In continuare, indiferent de tipul de telefon pe care il detii, Lerato.ro iti pune la dispozitie cateva practici si sfaturi utile pentru a tine la distanta deranjul inutil. Iata cateva solutii pe care le poti aplica atunci cand vrei sa blochezi un numar de telefon care-ti tulbura linistea.

 

1. Cum blochez un numar de telefon pe Android

Telefoanele inteligente din ziua de astazi dispun in mod implicit de optiuni prin care poti bloca un numar direct din istoricul de apeluri. Majoritatea telefoanelor de la producatorii de top necesita doar bifarea unei optiuni pentru a te asigura ca nu vei mai fi deranjat pe viitor.

 

In mare parte va trebui sa procedezi in felul urmator:

  • Deschide lista de contacte sau jurnalul de apeluri -> Selecteaza contactul sau numarul pe care il doresti blocat -> in acest moment vei avea posibilitatea sa deschizi un meniu sau o fereastra -> unde printre optiuni exista si functia de blocare contact/blocare numar

Cu toate acestea, fiecare model de telefon care foloseste un software de tip Android are propriul sau sistem de navigare si accesare a acestor functii, unde vei putea avea acces la optiuni aditionale de blocare si gestionare a contactelor nedorite. Totusi, atat interfata, cat si design-ul sunt similare peste tot.

Pur si simplu selectezi contactul de la care nu mai vrei sa primesti apeluri sau mesaje, si selectezi optiunea de blocare contact.

De asemenea, ai posibilitatea sa accesezi si optiuni avansate pentru momentele in care esti deranjat de catre numere necunoscute sau de catre inselatorii la telefon:

De exemplu, la modele mai vechi de Samsung, cum este S5-ul, dar chiar si flagship-urile mai noi ca si S10, dispun de optiunea de a bloca liste intregi de numere pe care le desemnezi ca fiind hartuitoare. Mai mult decat atat, mesajele care contin cuvinte sau expresii vulgare, cat si cuvinte desemnate de tine vor fi blocate de asemenea.

Mergi la Setari -> In cadrul optiunilor de personalizare ar trebui sa ai Call/Message block -> Aici vei putea vedea optiuni pentru Voice, Video cat si Message

 

2. Cum blochez un numar de telefon la iPhone?

La produsele Apple, se poate spune ca tehnica este aceiasi, pur si simplu selectezi numarul dorit, mergi la optiuni si blocare contact. Adevarul este ca aceste lucruri tin mai mult de o filosofie a regulilor de utilizabilitate… sau altfel spus norme de UX design.

Meniu de gestionare a numerelor blocate deja.

  • La iPhone, pur si simplu mergi la Phone -> Call Blocking & Identification -> Aici ai posibilitatea de a alege ce contacte sau numere vei bloca, precum si care sunt contactele pe care le ai deja blocate… in caz ca te razgandesti.

Restul de optiuni iti permit personalizarea diverselor functii de accesibilitate, precum si raportarea apelurilor sau a mesajelor ostentative, setarea diverselor sabloane de raspuns automat sau chiar si blocare inteligenta a numerelor care sunt desemnate ca hartuitoare.

In concluzie, ideea din spatele functiei de blocare a apelurilor consta in impiedicarea numerelor selectate de tine la a mai putea apela pe viitor numarul tau, astfel iti poti lua adio de la persoane care suna in disperare, chiar si de zeci de ori noaptea sau de la agenti de marketing foarte insistenti.

De asemenea, in ceea ce priveste numerele ascunse exista o regula sugerata chiar si de catre reprezentantii companiilor de telefonie mobila „Nu raspundeti la numere dubioase si nici nu sunati inapoi”, deoarece chiar si acestora le este dificil sa localizeze infractorii care isi schimba constant identitatea si adresa de unde fac apelurile. Astfel, daca ai rezolvat cu siguranta personala, ofera-i si telefonului tau aceeasi grija cu ajutorul unor huse de telefon de la Lerato, in cele din urma, scepticismul si precautia sunt mereu cea mai sigura cale.