rootat telefon

1. Ce este rootarea?

Stii vorba acea, „cand ceva nu merge bine, trebuie sa tai raul de la radacina”? Noi o stim, dar nu la ea vrem sa facem referire, ci la versiunea optimista a acesteia. Adica, „daca vrei ca ceva sa mearga si mai bine, atunci trebuie sa fii atent la radacina”. Pare cam filozofica treaba, insa cam asa stau lucrurile si cu „root-area” telefonului. Practic, avand acces asupra contului administrativ (root) al telefonului, poti avea dreptul de a modifica diferite fisiere din sistemele dispozitivului, avand control complet asupra sistemului de operare si a setarilor.

Long story short, un telefon rootat inseamna ca ai permisiuni sporite asupra sistemului de operare si ca poti rula diferite aplicatii de la alti producatori (aducand, astfel, modificari unui dispozitiv ce ruleaza cu Android).

De cele mai multe ori, accesul root este utilizat pentru instalarea de ROM-uri si kernel-uri personalizate. Trebuie sa stii ca telefonul tau nu va fi mai rapid dupa root-are, insa ROM-urile personalizate pot veni cu viteze rapide de procesare sau cu versiuni Android mai noi, care altfel nu ar fi ajuns la tine, oferindu-ti astfel performanta si securitate.

rootat telefon

2. Riscuri ale actiunii de rotare

  • Lucrurile nu sunt chiar atat de roz (pentru ca altfel ar fi fost facute de toate persoanele) – trebuie sa stii ca orice interventie asupra sistemului telefonului duce la anularea garantiei. Chiar daca ulterior operatiunea poate fi inversata, multi spun ca rootarea lasa o amprenta asupra sistemului si va ramane astfel „vizibila”.
  • Intodeauna exista riscul sa iti strici telefonul daca nu urmaresti pasii si instructiunile corecte
  • Dupa o astfel de actiune, telefonul tau este mult mai expus atacurilor hacker-ilor. Trebuie sa te asiguri ca ai instalat un program antivirus puternic pentru a-ti proteja datele personale sau informatiile de autentificare.

Exista cateva aplicatii care te pot ajuta sa faci rootarea telefonului – in cazul in care alegi sa faci aceasta modificare a radacinii sistemului, atunci ai grija la protectia datelor si la instructiunile din proces.