Banda LED - cum se monteaza si cat consuma

In ultima perioada, LED-urile si benzile LED au luat cu asalt modul in care iti decorezi casa (si nu numai) si asta datorita beneficiilor lor. Pe langa faptul ca vin cu un consum mai mic (si, implicit cu facturi mai mici la energie), produsele au si o durata mai mare de viata. In plus, trebuie sa tii cont ca investitia este una destul de rezonabila, dar dezbatem toate acestea in randurile de mai jos. De data aceasta ne-am concentrat pe banda LED (daca vrei sa afli mai multe detalii despre becurile LED, poti parcurge articolele de aici si aici).

1. Avantajele benzii LED

  • Banda LED consuma cu pana la 50% mai putina energie fata de metodele de iluminat conventionale, luminand aceeasi unitate de lumeni pe care o degaja un bec cu incandescenta.
  • Durata de viata este mai mare decat cea a altor metode de iluminat, benzile putand avea pana la 50.000 de ore de functionare datorita faptului ca rezista foarte bine la variatiile de temperatura, vibratii si socuri mecanice.
  • Acestea nu se incalzesc foarte mult (ca in cazul becurilor incandescente), asa ca riscurile sunt minime (nu se intampla accidente la atingerea benzii, nu produce incendii etc.)
  • Se poate controla usor, direct din telecomanda → pe langa faptul ca o poti aprinde/ stinge, poti modifica si culorile si intensitatea acestora
  • Este creata din materiale care nu sunt toxice, usor de reciclat si ofera un design placut
  • Se monteaza usor si are o serie de intrebuintari, atat in interiorul, cat si in exteriorul locuintei

2. Cum si unde se monteaza banda LED

Asa cum spuneam, exista o serie de intrebuintari pentru benzile LED – se pot folosi atat in interiorul casei (tavan, scarile interioare, in spatele televizorului pentru o atmosfera ca de cinema, pe rafturile din bucatarie, pe balcon etc.), cat si in exterior (terasa, gradina etc.). In plus, special pentru TV sau pentru monitor, exista benzi care isi modifica culorile in functie de cele care ruleaza pe ecranele dispozitivelor, pentru o mai buna sincronizare in lumea filmului sau a jocului (Philips Ambilight). Practic, aceasta proiecteza in timp real lumina sincronizata cu imaginea de pe ecrane.

Cum montezi o banda LED?

  • In primul rand, ar trebui sa stii ca benzile LED trebuie sa fie lipite pe suprafete cat mai drepte, fara striatii sau unghiuri ciudate (spatele televizorului, marginea unei balustrade, trepte, marginea unui dulap, tavan etc.)
  • De regula, fiecare banda are deja montata pe spate un adeziv standard. In cazul in care simti ca acesta nu este suficient, te mai poti folosi si de alte materiale (lipici cu fixare rapida – dar care sa nu strice materialele, sau banda dublu adeziva)
  • In cazul in care banda achizitionata este mai lunga decat ai tu nevoie sau, din contra, ai nevoie de ceva mai mare, aceasta se poate taia in locurile special marcate sau, pentru obtinerea unei lungimi mai mari, se pot prinde prin conectori sectiunile diverse ale benzii

Pe langa beneficiile numeroase ale benzilor LED, acestea sunt si simplu de montat. Asa ca, daca vrei sa faci cateva modificari prin apartament sau pe terasa, poti incerca un sistem de iluminat diferit.