Eficienta energetica - cum sa ai si tu o casa eficienta energetic

1. Ce este eficienta energetica

Eficienta energetica este definita ca un proces ce foloseste mai putina energie pentru obtinerea aceluiasi produs sau serviciu, cum ar fi, de exemplu, sistemul de iluminare, de incalzire, transportul etc.

Ce inseamna o casa eficienta din punct de vedere energetic? Simplu spus, este o casa foarte bine izolata, dotata cu echipamente de incalzire si racire optime, in care se folosesc sisteme smart de iluminare si nu numai, totul pentru a mentine facturile de energie cat mai mici. Chiar daca reducerea costurilor poate fi principalul motiv, eficienta energetica ajuta si mediul inconjurator.

2. Cum poti imbunatati eficienta energetica a locuintei

  • Inlocuirea becurilor incandescente → desi pretul unui bec incandescent este destul de mic, acesta consuma foarte multa energie si, in plus, trebuie schimbat mai des. Alternativa mult mai sustenabila si mai eficienta este folosirea becurilor LED, care nu sunt mari consumatoare de energie si care au o reputatie a calitatii si rezistentei. Acestea vin si cu alte avantaje, despre care am vorbit in articolele anterioare si pe care te lasam sa le descoperi aici si aici.
  • Folosirea termostatului → pe langa faptul ca un termostat te poate ajuta sa setezi si sa ai mereu in locuinta temperatura pe care ti-o doresti, acesta se traduce si printr-un consum de energie scazut si o valoare mai mica a facturilor. De ce? Pentru ca ai control direct din aplicatie, poti opri/ porni programul de functionare a centralei astfel incat sa nu consumi nimic in intervalele in care nu esti efectiv acasa. Afla aici mai multe despre termostatele inteligente.
  • Folosirea prizelor inteligente → marele avantaj al acestora este faptul ca pot fi pornite/ oprite oricand, astfel incat sa te asiguri ca nici restul electrocasnicelor din locuinta nu consuma energie. Citeste aici mai multe detalii despre prizele inteligente si cum se utilizeaza acestea.
  • Utilizarea senzorilor de miscare → acestia sunt de mare ajutor mai ales pe timp de noapte. Ca sa nu mai aprinzi lumina atunci cand vrei sa treci prin camere sau cand traversezi holul, de exemplu, un simplu senzor de miscare te poate ghida cu usurinta (lumina acestuia sta pornita cateva secunde bune). In acest mod, te asiguri ca nu uiti lumina aprinsa in vreo incapere.
  • Scoaterea din priza a electrocasnicelor si incarcatoarelor care nu sunt folosite → nu este deloc un mit, aparatele electrocasnice consuma curent chiar si atunci cand nu sunt pornite. Desi vorbim despre un consum relativ mic, recomandarea noastra este sa scoti totusi din priza electrocasnicele atunci cand nu le folosesti.
  • Schimbarea electrocasnicelor vechi → chiar daca poate parea o investitie mai mare, noile electrocasnice se bucura de o tehnologie mult mai dezvoltata si sunt construite pentru a consuma mai putin. In plus, in prezent exista si programe prin care primesti vouchere pentru achizitionarea de electrocasnice noi, in schimbul predarii celor vechi.
  • Izolarea corecta a locuintei → nu in ultimul rand, pentru a avea o locuinta eficienta energetic asigura-te ca aceasta este izolata corect. Indiferent daca locuiesti la casa sau intr-un apartament, asigura-te ca intreaga cladire este bine izolata, astfel incat sa pastreze in interior temperatura pe care tu o setezi. In plus, o casa izolata corect permite mentinerea caldurii pe timpul iernii si pastrarea unor temperaturi mai scazute pe timpul verii. Un alt sfat daca esti in cautarea unei locuinte ar fi ca, in cazul in care blocul nu este izolat cum trebuie, evita sa alegi un apartament la ultimul etaj (vara va fi foarte cald, iar iarna peretii se vor incalzi mai greu si te vei lovi de greutati in mentinerea unei temperaturi optime).

PRODUSE RECOMANDATE

Nu este deloc greu sa incepi sa ai o casa eficienta energetic. La inceput, costurile pot parea ceva mai mari, insa investitia se va recupera cu siguranta pe parcurs, prin facturile mai mici la energie.